Pau, Solidaritat i Cooperació

Sense dignitat no hi ha llibertat

  • Actualitzat:
  • Creat:

Manifest conmemoratiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial

“(...) quan defensem els nostres principis ho fem des del convenciment intern que són els millors, els més vàlids, i ho són perquè els volem per a tots i cadascun dels éssers humans, amb independència del seu origen, sexe, raça o procedència.”

Resolució Política XIII Congrés PSC

 

L’Assemblea General de Nacions Unides va proclamar, l’any 1966, el 21 de març com el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial. I ho va fer com a reacció al brutal assassinat de 69 manifestants anti-aparheid a Sharpeville (Sudàfrica) l’any 1960.

En proclamar aquest dia, l'Assemblea General va instar la comunitat internacional a multiplicar els seus esforços per eliminar totes les formes de discriminació racial i a posar de manifest les conseqüències negatives de la discriminació racial, així com la necessitat de combatre-la.

Enguany, aquest dia se centra en “El perfil racial i la incitació a l'odi, fins i tot en el context de la migració”. Un lema que ha de ser molt més, que ha de ser una veritable declaració de principis i més quan, segons l’últim informe de l’ONU, 224 milions de persones han hagut de deixar casa seva a conseqüència de les desigualtats econòmiques i la pobresa; i segons ACNUR, hi ha hagut 65,3 milions de persones desplaçades per conflictes armats, vulneracions de drets humans i canvi climàtic el 2015 (21,3 milions són persones refugiades i 40,8 s’han hagut de moure dins dels seus països).

Com a socialistes volem reconfirmar el nostre compromís amb les persones, amb totes les persones, perquè “som diferents, diverses, però iguals en dignitat: en aquest sentit, la igualtat d’oportunitats és una cota irrenunciable”, com vàrem aprovar a la Resolució del XIII Congrés.

I avui ho volem manifestar més alt i més clar, perquè l’arribada massiva de persones refugiades i migrants a les costes europees està avivant els discursos racistes, xenòfobs i populistes de molts partits a Europa, que culpen els refugiats de tots els mals. També està afectant els pilars fundacionals de la Unió Europea, com són la solidaritat i la lliure circulació de persones. Els i les socialistes refermem el nostre rebuig a aquests posicionaments i defensem que refugiats i migrants són víctimes i no una amenaça.

Això passa a Europa, mentre als Estats Units, els migrants són focus principal d’un odi i un racisme que propugna el mateix president del país.

Els i les socialistes no podem acceptar cap tipus de discriminació ni incitació a l’odi, òbviament tampoc en el context de les migracions. Perquè tothom ha de tenir garantits els drets humans, i entre ells, com propugna enguany Nacions Unides, el de la igualtat i la no discriminació.

 

Fitxers adjunts: