Pau, Solidaritat i Cooperació

Podem i volem acollir. Manifest dia internacional del refugiat 2017

  • Actualitzat:
  • Creat:

Les xifres són esfereïdores: al món hi ha 290 milions de persones desplaçades els i les socialistes no ens podem quedar de braços plegats davant d’aquesta realitat.

Podem i volem acollir

Manifest Dia Internacional del Refugiat

 

 

Les xifres són esfereïdores: al món hi ha 290 milions de persones desplaçades; segons ACNUR, l’any 2015 una mitjana de 24 persones per minut es van veure obligades a deixar casa seva; des de l’any 2000 han mort més de 30.000 persones a la Mediterrània, on només el 2016, el pitjor any fins ara, hi han perdut la vida gairebé 7.000 persones. Aquestes són tan sols algunes de les dades que ofereixen les organitzacions que treballen amb refugiats, unes dades que parlen per elles mateixes.

 

Els i les socialistes no ens podem quedar de braços plegats davant d’aquesta realitat. I no ho hem fet. El passat 18 de febrer vam sortir al carrer amb tantes i tantes entitats, administracions, partits polítics i moltes persones a títol personal. Vam omplir els carrers de Barcelona per cridar ben fort i ben alt que volíem acollir els milers de refugiats que creuaven la Mediterrània.

 

I ho vam fer perquè considerem que aquesta és una crisi humanitària inadmissible i davant la qual no podem quedar-nos de braços plegats. Sí, és una crisi humanitària, i ho afirmem i reafirmem remarcant totes les lletres de les paraules, crisi humanitària. Una crisi humanitària de la qual tots som responsables, sigui per acció o per omissió. Tancar fronteres com a mesura de protecció sense oferir solucions a tants milers de persones que fugen de guerres i conflictes armats ens converteix en còmplices del seu patiment. I ens interpel·la a buscar solucions.

 

Per això, avui, Dia Mundial del Refugiat, ens reafirmem en el lema del 18 de febrer, volem acollir. I afegim que els pobles i ciutats socialistes estem preparats per a fer-ho, perquè en aquests mesos hem fet camí tot i la manca de competències en aquest terreny.

 

Estem preparats, però necessitem acció i reacció d’administracions superiors. I és per aquest motiu que avui, de nou, volem instar el Govern d’Espanya concedir asil o refugi a aquelles persones susceptibles d’obtenir protecció internacional o, com a mínim, a totes aquelles que demana la Comissió Europea. També que aprovi el més aviat possible el Reglament de la Llei 12/2009, de 30 d’octubre, reguladora del dret d’asil i la protecció subsidiària i que dissenyi amb urgència un Pla d’acollida humanitària a refugiats, un pla que ha de comptar amb places d’acollida dignes, possibilitats d’escolarització per als menors i atenció sanitària i social, i que s’ha de fer en col·laboració amb les comunitats autònomes i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

 

Però no és només el Govern de l’Estat qui ha de reaccionar amb rapidesa, també la Unió Europea. Una Unió Europea que volem molt més predisposada a treballar en la prevenció d’aquest problema, que ha d’entendre que la gestió de les fronteres no és incompatible amb la protecció i el respecte als drets humans. I per això els Socialistes Europeus vam proposar un nou sistema d’intercanvi d’informació per al control de fronteres (EUROSUR) que donaria resposta a la manca d’una base de dades comuna entre els països de la UE i Frontex i que, al mateix temps, serviria per lluitar contra la immigració irregular, combatre la delinqüència transfronterera i protegir els immigrants.

 

L’any 2000, l’Assemblea General de Nacions Unides va establir el 20 de juny com a Dia Mundial del Refugiat en motiu del 50è aniversari de la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de 1951; i ho va fer per recordar els milions de persones desarrelades a tot el món i com un gest de solidaritat amb Àfrica, el continent amb la majoria de refugiats del món. Expressem la nostra solidaritat amb els milers de persones d’aquest continent que busquen refugi a casa nostra acollint-los com es mereixen. Nosaltres estem preparats per a fer-ho, ara toca que les administracions que en tenen competències actuïn amb celeritat per facilitar i possibilitar aquest camí.

 

Fitxers adjunts: